Alla vet att träning är bra för hälsan. Kanske har du bestämt dig, köpt ett träningskort och glad i hågen påbörjat ditt nya, hälsosamma liv. Så långt är allt bra. Men vad händer efter ett par månader, när motivationen börjar tryta? Och resultaten du föreställt dig lyser med sin frånvaro? Varför blir det så?
När det kommer till att skaffa sig en starkare kropp, och kanske gå ner lite i vikt, finns det massor av träningsprogram och metoder. En snabb googling bekräftar att du är långt ifrån ensam om din önskan. Men är alla lika bra? “Det är bara att träna mer och äta mindre” säger många självutnämnda experter. Och det kan ju låta logiskt. Men är det verkligen så?
Nedan har jag listat 5 av de vanligaste orsakerna jag kan pinpointa, när kunder kommer till mig och säger att det de gör inte fungerar:
1. Du tränar för hårt.
När man känner motivation ska man agera på den! Men kroppen är en smart organism, med fantastiska funktioner, och att gå från soffpotatis till elitmotionär på några veckor är inte en god idé. Kroppen behöver vila, och om du tränar för hårt för ofta, så kommer kroppen att brytas ner istället för att byggas upp, i synnerhet om du gör detta samtidigt som du har en dålig kosthållning. Och med dålig menar jag inte snabbmat och mackor, utan en kosthållning som ger allt för lite energi och näring i förhållande till vad du förbrukar. Dessutom blir ditt nervsystem överbelastat. Symtomen är en trytande motivation, konstant trötthet, ont i kroppen och sömnrubbningar.
2. Du tränar inte hårt nog!
Kanske har du tränat regelbundet i veckor, månader eller år? Men ändå inte fått de resultat du är ute efter. Då kan det vara dags att öka på intensiteten i din träning och skapa variation. Kroppen är som sagt fantastisk, och anpassar sig till den träning du utför. Detta innebär att du efter en tid inte alls får ut speciellt mycket av det träningspass som var riktigt tufft för dig för några månader sedan. Öka på vikterna du använder och träna tyngre, det är helt ok att inte orka göra lika många repetitioner. Lägg in explosivitetsträning, med olika typer av hopp. Lägg till högintensiva intervaller, eller mer lågintensiv träning om det är intervaller du kör i dagsläget. Ändra intervallprogrammet till ett tuffare som kanske är pulsbaserat istället för tidsbaserat. Variation och högre belastning kan vara din lösning.
3. Du äter fel.
Träning är bra när man ska göra en livsstilsförändring. Det är avgörande för att må bra och för att hålla kroppen frisk och stark. MEN kosten är den viktigaste delen om du har som mål att ändra din vikt och kroppssammansättning! Att äta bra mat, med en bra fördelning mellan kolhydrater, proteiner, fetter och andra näringsämnen är helt avgörande för dina resultat och för din förmåga att orka träna, jobba och leva. Att äta för lite skapar extrem stress i kroppen och tömmer dina depåer snabbt. Att äta för mycket gör att resultaten kan utebli. Det kostupplägg som fungerar för din kompis behöver inte alls fungera lika bra för dig. Ta reda på hur mycket energi DU behöver för att orka träna och samtidigt uppnå dina hälsomål. Se därefter till att du får i dig bra livsmedel med rätt sammansättning. Och tajmingen. Glöm inte tajmingen. Visst finns det bra och dåliga livsmedel. Men många livsmedel är bra ibland, och ibland direkt olämpliga. Riskakor är ett sådant. Riskakor direkt efter träning är kanon för att lagra in glykogen. Riskakor som mellanmål på en ketogen diet är en dålig idé som stoppar upp ketosen och ger ett insulinpåslag. Välj kost som passar just DIG och håll dig till den för bästa resultat.
4. Du gör bara konditionsträning.
Konditionsträning är en viktig del av din träning. Den gör att hjärtat får arbeta, den kan förbruka en hel del kalorier och lågintensiv konditionsträning ökar nybildningen av små blodkärl. Finemang. Men om det är din kroppskomposition du vill förändra, dvs hur mycket av din vikt som är muskler och hur mycket som är fett, så krävs också ett bra program för styrketräning.
5. Du belönar dig själv med mat.
Träning kostar kalorier. Men långt ifrån så mycket som man kan tro. Den största delen av vårt kaloribehov under en dag kommer oftast från vår basalmetabolism, dvs den mängden kalorier det kostar att hålla oss vid liv. Sedan tillkommer fysisk aktivitet. Tyvärr har många konditionsmaskiner så kallade glädjemätare, där tex 60 minuter på crosstrainer i rask promenadtakt sägs kosta 900kcal. Det är ganska långt från sanningen. Och även om ditt kvällspass faktiskt skulle kosta 900kcal, så kan man räkna med att en pizza innehåller ca 2000kcal. Eller en påse skumgodis på 200g som ger ca800kcal. Så att tänka att man har kört ett hyfsat pass och därför kan dra i sig en pizza kommer inte att leda dig närmre dina mål. Tvärtom.
Om din träning inte ger de resultat du önskar, kan det vara så att något av ovanstående är problemet. Ett enkelt sätt att få bukt med dessa är att anlita en bra PT, som kan göra en analys av din situation och målbild och därefter se till att du får de verktyg du behöver för att komma framåt, så du kan få den styrka och kropp du förtjänar!!
//Therése
Detta är så sant! När jag började hos Therese hade jag mycket värk, var överviktig och tränade alldeles för lite. Rätt träning har gett mig en stark kropp med mindre värk.
Länge försökte jag halvhjärtat ta tag i kosten utan några fantastiska resultat men när jag bestämde mig för det också till 100% och fick kostråd av Therése anpassat till mig för att ta bort inflammationen i kroppen började vikten gå ner men ännu viktigare, värken är helt borta. Jag känner mig urstark och pigg!
Allt hänger ihop och är av stor betydelse! Jag har en bit kvar att gå men ledd av Therese tappar jag inte målbilden.
Oavsett om du väljer att ta hjälp av Therese på din resa eller ej så ta till dig råden ovan.
Vill du ha fokuserad ändring i ditt liv är Therése den bästa hjälp du kan få! /Gugge